Corona virus VI

oktober 12, 2020
Robert Vreugdenhil

Ook tijdens de huidige coronacrisis willen wij dat mensen gereanimeerd worden. Het coronavirus kan tijdens een reanimatie worden overgedragen op de mensen die hulp bieden. Om de gezondheid van alle betrokkenen bij een reanimatie te beschermen en verdere besmetting van het virus te voorkomen, heeft de Nederlandse Reanimatie Raad samen met andere gezondheidsorganisaties na uitgebreid overleg een advies opgesteld voor reanimatie tijdens corona. Dit is met ingang van 9 oktober 2020 het actuele advies.

Dit advies is opgesteld op basis van de bestaande richtlijnen van het RIVM door de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten (NVMMA) en HartslagNu.

Richtlijnen voor reanimatie tijdens corona

Het advies is om hulp te verlenen op de volgende manier:

  • Beoordeel de ademhaling van het slachtoffer door alleen naar de borstkas te kijken en geef geen mond-op-mondbeademing. Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker
  • Geef wel borstcompressies
  • Sluit wel een AED aan

Mond-op-mondbeademing is belangrijk. Wel is het zo dat er in de eerste minuten vaak nog zuurstof in het bloed zit. Deze moet worden rondgepompt. Dat doe je door borstcompressies te geven.

Deze richtlijnen bij reanimeren worden op dit moment geadviseerd vanwege het besmettingsgevaar van corona en het oplopende aantal besmettingen.De richtlijnen zijn een advies. Als je wel mond-op-mondbeademing wilt geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat, snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen.

>  Lees het hele advies op de website van de Nederlandse Reanimatie Raad

Richtlijnen voor burgerhulpverleners

Ga niet naar een reanimatie als:

  • je tot een risicogroep behoort of als dat voor één van je huisgenoten geldt (je kunt je account tijdelijk aanpassen zodat je geen oproepen ontvangt)
  • je positief getest bent op COVID-19 en zolang je door GGD/RIVM als besmettelijk wordt beschouwd
  • je je ziek voelt / symptomen van COVID-19 hebt of als dat voor één van je huisgenoten geldt

Burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder worden per 9 oktober niet meer opgeroepen omdat het risico voor hen te groot is op ziekenhuisopname, complicaties of zelfs overlijden.

Belangrijk om te weten Als burgerhulpverlener ben je niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Overige bescherming

  • Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn, anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand.
  • Desinfecteer je handen en polsen direct na de reanimatie met water en zeep of met handenalcohol bij een hulpverleningsvoertuig.
  • Draag een gezichtsmasker
  • Het zou kunnen dat ambulancepersoneel in beschermende kleding naar een reanimatie toe komt. Dat betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is.

Na de reanimatie

Krijg je in de periode na de reanimatie klachten die passen bij COVID-19? Volg dan de adviezen van het RIVM. Neem zo nodig contact op met je eigen huisarts.